Alles Over Bruxisme: Van Oorzaak tot Behandeling


Bruxisme, beter bekend als tandenknarsen, is een aandoening waarbij iemand onbewust zijn tanden op elkaar klemt of knarst. Het is een parafunctionele activiteit, wat betekent dat het plaatsvindt buiten de normale tandheelkundige functies zoals kauwen of slikken. Deze aandoening treedt voornamelijk op tijdens de slaap, maar bij sommige mensen komt het ook voor terwijl ze wakker zijn, vaak tijdens intense concentratie of fysieke activiteit. Er zijn tandartspraktijken zoals Tandarts Bilthoven die je kan helpen met het verminderen van slijtage en kaakklemmen. Hieronder gaan we dieper in op dit onderwerp.

De oorzaken van bruxisme begrijpen

De exacte oorzaak van bruxisme blijft controversieel. Nachtelijk bruxisme gaat vaak gepaard met slaapstoornissen. Overdag wordt bruxisme vaak geassocieerd met stress, zoals: professionele of familiale druk en emotionele toestanden zoals woede of frustratie. Ook gebitsproblemen zoals scheve tanden kunnen tot bruxisme leiden, maar niet iedereen met ongelijke tanden heeft er last van. Bovendien zijn sommige medische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals methamfetamine, in verband gebracht met toegenomen tandenknarsen.


Herken de symptomen van bruxisme

Symptomen van bruxisme kunnen variëren, maar omvatten vaak:

  • Pijn in het gezichtsgebied en het kaakgewricht
  • hoofdpijn
  • Slaapstoornissen
  • Beschadigde of gebroken tanden
  • Overmatige slijtage van de tanden
  • De gevolgen van tandenknarsen


Voortdurend tandenknarsen kan leiden tot overmatig contact met de tanden, wat enkele minuten tot meerdere uren per dag kan duren. Overmatig tandenknarsen kan leiden tot vergroting en kracht van de kauwspieren, vooral de kauwspieren en kaakspieren, waardoor de vorm van het gezicht door de spiermassa in een meer vierkante vorm kan veranderen. Tandenknarsen kan tot vier keer meer kracht op je tanden uitoefenen terwijl je slaapt, wat aanzienlijke schade aan je tanden kan veroorzaken, waaronder breuken en scheuren.

Omgaan met bruxisme


Het behandelen van bruxisme kan een uitdaging zijn. Er zijn medicijnen, maar die hebben vaak bijwerkingen die opwegen tegen de voordelen. In plaats daarvan worden meestal managementstrategieën gebruikt.

Effectieve behandeling van bruxisme

De initiële behandeling omvat meestal het gebruik van anti-bruxismepads of een bijtspalk. Dit apparaat, dat op de boventanden wordt gedragen, creëert een beschermende barrière en voorkomt tandenknarsen. Het gebruik ervan vermindert ook het tandenknarsen. In gevallen waarin de tanden aanzienlijk beschadigd zijn, kan verdere restauratieve behandeling nodig zijn, gevolgd door voortgezet gebruik van een gebitsbeschermer.

Injecteerbare spierverslappers kunnen worden gebruikt voor de behandeling van bruxisme gerelateerd aan spierspanning. Deze relaxantia helpen de kracht van spiercontractie te verminderen. Als bruxisme resulteert in spier- of TMJ-pijn, kan specifieke fysiotherapie noodzakelijk zijn gezien de complexiteit van het TMJ.

bruxisme

tandarts bilthoven

Bruxisme bij kinderen

kinderen zijn niet veilig voor bruxisme. Het diagnosticeren van tandenknarsen bij kinderen kan moeilijk zijn, maar symptomen zoals knarsen tijdens de slaap, kaakpijn en ongemak tijdens het eten kunnen tekenen zijn. De behandeling bij kinderen is vaak vergelijkbaar met de behandeling bij volwassenen en omvat voornamelijk het gebruik van een gebitsbeschermer, wat zeer effectief kan zijn.


Vroegtijdig ingrijpen is essentieel


Bruxisme komt steeds vaker voor en kan, indien onbehandeld, leiden tot ernstige gebitsproblemen. Vroeg beginnen met de behandeling is belangrijk om de negatieve effecten van bruxisme, zoals tandslijtage en breuken, te voorkomen.

Zoek professionele hulp bij bruxisme


Iedereen die zich zorgen maakt over bruxisme of op zoek is naar behandelingsopties, kan contact opnemen met het team van Tandarts Bilthoven: Heeren. Zij zijn gespecialiseerd in algemene tandheelkunde en zijn goed uitgerust om aan je behoeften te voldoen. Voor meer informatie over onze diensten of voor het maken van een afspraak kan je contact opnemen met Tandarts Heeren. Wanneer je last hebt van bruxisme moet je niet te lang wachten, want zo slijt je je tanden. Bezoek vandaag nog de website: www.tandartsheeren.nl/