Herhaalrecept

Wat is een herhaalsrecept?

Wanneer u voor het eerst een medicijn krijgt voorgeschreven, wordt u waarschijnlijk een aantal dingen verteld, waaronder hoe lang u het moet innemen. Maar wat u vaak niet wordt verteld, is hoe u die medicijnen kunt blijven gebruiken als uw huidige voorraad op is. Daarvoor heeft u een herhaaalrecept nodig, en u moet weten hoe u dat kunt bestellen.

Als u en uw arts of verpleegkundige bespreken dat u een medicijn (of meerdere) op regelmatige basis moet nemen, kan dit aan u worden verstrekt door middel van een herhaalrecept. Omdat voorgeschreven medicijnen de goedkeuring van een arts nodig hebben, geeft een herhaalrecept aan dat u deze medicijnen bij de apotheek kunt krijgen zonder dat u van tevoren een afspraak met een arts hoeft te maken.

Hoe werken herhalingsrecepten?

Wanneer een arts u medicijnen voorschrijft, bespreekt hij met u hoe u ze moet innemen, hoe vaak u ze moet innemen en of ze langdurig moeten worden ingenomen. Uw recept wordt dan meestal elektronisch naar uw apotheek gestuurd. Als dit niet het geval is, kunt u met het recept naar een apotheek gaan en het door de apotheker laten invullen.

Als uw arts het goed vindt dat u de medicijnen regelmatig gebruikt, zal hij een herhalingsrecept uitschrijven. Dit wordt meestal gedaan nadat u bent gecontroleerd op mogelijke bijwerkingen en reacties; u kunt tot dit punt controlebezoeken aan uw arts brengen.

Vaak moet u de medicatie zelf aanvragen – door naar de dokter te bellen of een app te gebruiken – en dan een paar dagen later naar uw aangewezen apotheek gaan om uw medicatie op te halen. Het is echter ook mogelijk dat uw praktijk het zo instelt dat u niet om uw medicijnen hoeft te vragen. In plaats daarvan worden ze automatisch verstrekt voor een periode van bijvoorbeeld zes maanden. Dit heet herhaalde verstrekking. Daarna zal uw apotheek waarschijnlijk een beoordeling van het medicijngebruik uitvoeren of zal uw arts u vragen om langs te komen voor een controleafspraak.

Hoe krijg ik een herhaalrecept?

Het kan ongeveer twee werkdagen duren voordat uw aanvraag voor een herhaalrecept door de praktijk is verwerkt, omdat uw arts elk recept moet goedkeuren, tenzij hij u toestemming heeft gegeven om de voorgeschreven medicijnen zes maanden lang te gebruiken. Vervolgens wordt het herhaalrecept naar de apotheek gestuurd om te worden afgeleverd. Dit kan tussen de twee en vijf dagen duren, afhankelijk van hun voorraad medicijnen. Zorg er daarom voor dat u weet welke medicijnen u nodig hebt en bestel ze voordat ze op zijn. Veel online apotheken kunnen u eraan herinneren wanneer het tijd is om opnieuw te bestellen, zodat u uw herhalingsrecepten in de gaten kunt houden.

Hoe ziet een herhalingsrecept eruit?

Wanneer u voor het eerst medicijnen krijgt voorgeschreven na een afspraak met uw arts, kan uw herhaalrecept in twee vormen worden verstrekt: elektronisch of op papier. Meestal wordt het elektronisch verstrekt via EPS (electronic prescription service), en ontvangt u geen papieren exemplaar – tenzij u daar specifiek om vraagt. Uw arts stuurt normaal gesproken de informatie over uw herhaalrecept naar de apotheek die u hebt gekozen en u hoeft alleen maar twee dagen later naar de door u gekozen apotheek te gaan om het recept voor u klaar te leggen. De door u gekozen apotheek kan bijvoorbeeld in de buurt van uw woon- of werkadres zijn en u kunt uw huisarts op elk moment vragen om de door u gekozen apotheek te wijzigen.

In het ongebruikelijke geval dat uw herhaalrecept op papier wordt verstrekt, zal uw arts u een groen en een wit strookje papier meegeven. De groene strook is het recept zelf en vermeldt de aard van het geneesmiddel, de dosering en de voorgeschreven hoeveelheid. U kunt het groene strookje naar elke apotheek brengen om het recept te laten afleveren. De apotheek geeft u naast uw medicijnen ook het witte strookje terug, dat u moet bewaren omdat daarop al uw herhalingsmedicijnen staan vermeld. De arts kan ook een bericht achterlaten waarin hij u vraagt een afspraak te maken om uw medicatie te controleren. Het witte strookje papier zorgt ervoor dat u het volgende herhaalrecept over een maand of twee kunt bestellen zonder dat u uw huisarts om een afspraak hoeft te vragen.